Dla wielu domowników kuchnia to serce domu. Jest to ulubione miejsce dla wszystkich, nie tylko ze względu na to, że lubią gotować, ale także dlatego, że pomieszczenie jest wygodne i posiada niesamowity, rodzinny klimat. Często kuchnia to najlepsze miejsce na długie spotkania przy kawie i rozmowy. Jednak w większości domów kuchnia jest zazwyczaj zapełniona różnego rodzaju przedmiotami i produktami potrzebnymi do gotowania, przez co traci cały swój urok. Zatem w jaki sposób możemy rozwiązać ten problem? Doskonałym rozwiązaniem będzie zamontowanie spiżarni, czyli pomieszczenia domowego przeznaczonego do przechowywania produktów żywnościowych. Poniżej przedstawimy kilka ciekawych pomysłów i porad na urządzenie spiżarni.

W większości przypadków spiżarnia służy do celów gospodarczych, choć często znajdziemy w niej także inne przedmioty. Na półkach spiżarni powinny znaleźć się przede wszystkim przetwory przygotowane w sezonie letnim, na przykład sosy, dżemy, konfitury, kiszonki, kompoty , są to dość sporych rozmiarów słoiki, które niestety nie mieszczą się w naszej kuchni. Co jeszcze możemy umieścić w domowej spiżarni? Na pewno znajdziemy w niej między innymi miejsce na zapasy żywności o długim terminie przydatności, m.in makarony, ryż, cukier, konserwy czy napoje. W chłodnym miejscu dobrze przechowywać również warzywa i owoce, a także ciasta, wędzonki oraz karmę dla zwierząt. Jeśli miejsce na to pozwala, w spiżarni możemy przechowywać także akcesoria i sprzęty kuchenne, z których nie korzystamy na co dzień. Dodatkowa komora nada się również do przetrzymywania mopów, szczotek oraz chemii gospodarczej.

Gdzie powinna znaleźć się nasza spiżarnia?

Zazwyczaj w wielu domach spiżarnia ulokowana jest w kuchni. Coraz częściej jednak w projektach budynków mieszkalnych uwzględniane jest miejsce na osobną spiżarnię. Ci,którzy mają to szczęście i posiadają duży metraż w domu bez problemu mogą zaaranżować taką spiżarkę, na przechowywanie wielu rzeczy.Które rozwiązanie będzie dla nas lepsze? To zależy oczywiście od naszych preferencji i możliwości finansowych. Główne zalety przydomowej spiżarni to:
– funkcjonalność. Nie musimy wszystkich produktów żywnościowych i urządzeń przeznaczonych do przygotowywania posiłków przechowywać w kuchni. To ważne, jeżeli lubimy gotować i potrzebujemy wielu sprzętów. Wszystkie przedmioty możesz odpowiednio poszeregować na półkach, by zawsze mieć do nich łatwy dostęp. Kolejną ważną zaletą jest kwestia estetyki. Dzięki spiżarni w osobnym pomieszczeniu możesz pozbyć się problemu wiecznie zagraconej kuchni. To szczególnie istotna kwestia w kuchniach urządzonych w minimalistycznym, nowoczesnym stylu, np. skandynawskim. W osobnym pomieszczeniu możesz zamknąć wszystkie przedmioty, które nie pasują do naszej aranżacji w domu. W oddzielnych spiżarniach panują także korzystne warunki, które umożliwiają dłuższe przechowywanie produktów żywnościowych. Co więcej, dzięki odpowiedniej temperaturze pozbędziesz się niechcianych zapachów z Twojej kuchni.

Jak zaaranżować spiżarnię?

W spiżarni przechowuje się w większości produkty spożywcze, dlatego powinny w niej panować warunki, które pozwolą na dłuższe zachowanie świeżości naszych produktów. W odpowiednio przygotowanej spiżarni powinna panować temperatura pomiędzy 15-16° C oraz wilgotność na poziomie 55-65%. Aby uzyskać takie warunki, nie instalujmy w niej żadnych elementów systemu grzewczego.Pamiętaj jednak, żeby zadbać o odpowiednią wentylację. Spiżarnia powinna mieć oddzielny kanał wentylacyjny oraz nawietrzak okienny. Jeżeli mamy taką możliwość, postaraj się wygospodarować spiżarnięj po stronie północnej. Dobrze też, aby nie było w niej okien, ponieważ dostęp światła słonecznego będzie powodował niepożądane w tym miejscu skoki temperatury. Brak okna umożliwi również pełne zagospodarowanie wszystkich ścian wewnątrz pomieszczenia. Zastanawiasz się, w jaki sposób urządzić spiżarnię? Pamiętaj, żeby wykończyć ją w taki sposób, aby w szybko i łatwo można było ją sprzątnąć. Pozwoli to na utrzymanie sanitarnych warunków, co jest szczególnie ważne w pomieszczeniach, w których przechowywana będzie żywność. Jaka aranżacja spiżarni będzie najbardziej odpowiednia? Praktyczne i łatwe rozwiązanie to wyłożenie podłogi płytkami ceramicznymi lub bardziej trwałym gresem oraz pomalowanie ścian farbą lateksową. Zarówno płytki podłogowe, jak i ściany pokryte zmywalną farbą, szybko i łatwo umyjesz, likwidując ewentualne ryzyko kontaktu żywności z brudem. Sama aranżacja spiżarni to nie wszystko. Bardzo ważne jest także wyposażenie, które ma bezpośredni wpływ na funkcjonalność pomieszczenia.

Wyposażenie spiżarni – co musi się w niej znaleźć?

Zazwyczaj w większości przypadków spiżarnia jest małym miejscem, dlatego zaaranżuj ją w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Kluczową kwestią wystroju każdego pomieszczenia tego typu są półki i regały. Zadbaj nie tylko o ich ilość, ale również o to, aby były zrobione solidnie i stabilnie. W tym celu najlepiej przykręcić je do ściany, dzięki temu wytrzymają każde obciążenie naszych weków. Wyposażenie spiżarni będzie jeszcze bardziej funkcjonalne, jeżeli zaopatrzymy je w szuflady na drobniejsze produkty. Jeśli natomiast chcemy przechowywać w niej na przykład wędzonki lub zioła, pomyśl o zamontowaniu rurek lub linek, na których je powiesisz. Bardzo funkcjonalne okażą się też wszelkie schowki i szafki. Warto wykorzystać również same drzwi spiżarni, na których możesz zawiesić od środka np. koszyki przeznaczone na lekkie drobiazgi. Różnego rodzaju pojemniki, pudełka i kosze to również dobry pomysł na spiżarnię, umożliwią nam one utrzymanie porządku oraz segregację poszczególnych produktów. Nie zapominaj również o etykietach na wszystkich słoikach. Dzięki temu szybko i łatwo odnajdziesz to, czego w danej chwili potrzebujesz.