
Jak urządzić spiżarnię domową?
Dla wielu domowników kuchnia to serce domu. Jest to ulubione miejsce dla wszystkich, nie tylko ze względu na to, że lubią gotować, ale także dlatego, że pomieszczenie jest wygodne i posiada niesamowity, rodzinny klimat. Często kuchnia to najlepsze miejsce na długie spotkania przy kawie i rozmowy. Jednak w większości domów kuchnia jest zazwyczaj zapełniona różnego rodzaju przedmiotami i produktami potrzebnymi do gotowania, przez co traci cały swój urok. Zatem w jaki sposób możemy rozwiązać ten problem? Doskonałym rozwiązaniem będzie zamontowanie spiżarni, czyli pomieszczenia domowego przeznaczonego do przechowywania produktów żywnościowych. Poniżej przedstawimy kilka ciekawych pomysłów i porad na urządzenie spiżarni.
W większości przypadków spiżarnia służy do celów gospodarczych, choć często znajdziemy w niej także inne przedmioty. Na półkach spiżarni powinny znaleźć się przede wszystkim przetwory przygotowane w sezonie letnim, na przykład sosy, dżemy, konfitury, kiszonki, kompoty , są to dość sporych rozmiarów słoiki, które niestety nie mieszczą się w naszej kuchni. Co jeszcze możemy umieścić w domowej spiżarni? Na pewno znajdziemy w niej między innymi miejsce na zapasy żywności o długim terminie przydatności, m.in makarony, ryż, cukier, konserwy czy napoje. W chłodnym miejscu dobrze przechowywać również warzywa i owoce, a także ciasta, wędzonki oraz karmę dla zwierząt. Jeśli miejsce na to pozwala, w spiżarni możemy przechowywać także akcesoria i sprzęty kuchenne, z których nie korzystamy na co dzień. Dodatkowa komora nada się również do przetrzymywania mopów, szczotek oraz chemii gospodarczej.
Gdzie powinna znaleźć się nasza spiżarnia?
Zazwyczaj w wielu domach spiżarnia ulokowana jest w kuchni. Coraz częściej jednak w projektach budynków mieszkalnych uwzględniane jest miejsce na osobną spiżarnię. Ci,którzy mają to szczęście i posiadają duży metraż w domu bez problemu mogą zaaranżować taką spiżarkę, na przechowywanie wielu rzeczy.Które rozwiązanie będzie dla nas lepsze? To zależy oczywiście od naszych preferencji i możliwości finansowych. Główne zalety przydomowej spiżarni to:
– funkcjonalność. Nie musimy wszystkich produktów żywnościowych i urządzeń przeznaczonych do przygotowywania posiłków przechowywać w kuchni. To ważne, jeżeli lubimy gotować i potrzebujemy wielu sprzętów. Wszystkie przedmioty możesz odpowiednio poszeregować na półkach, by zawsze mieć do nich łatwy dostęp. Kolejną ważną zaletą jest kwestia estetyki. Dzięki spiżarni w osobnym pomieszczeniu możesz pozbyć się problemu wiecznie zagraconej kuchni. To szczególnie istotna kwestia w kuchniach urządzonych w minimalistycznym, nowoczesnym stylu, np. skandynawskim. W osobnym pomieszczeniu możesz zamknąć wszystkie przedmioty, które nie pasują do naszej aranżacji w domu. W oddzielnych spiżarniach panują także korzystne warunki, które umożliwiają dłuższe przechowywanie produktów żywnościowych. Co więcej, dzięki odpowiedniej temperaturze pozbędziesz się niechcianych zapachów z Twojej kuchni.
Jak zaaranżować spiżarnię?
W spiżarni przechowuje się w większości produkty spożywcze, dlatego powinny w niej panować warunki, które pozwolą na dłuższe zachowanie świeżości naszych produktów. W odpowiednio przygotowanej spiżarni powinna panować temperatura pomiędzy 15-16° C oraz wilgotność na poziomie 55-65%. Aby uzyskać takie warunki, nie instalujmy w niej żadnych elementów systemu grzewczego.Pamiętaj jednak, żeby zadbać o odpowiednią wentylację. Spiżarnia powinna mieć oddzielny kanał wentylacyjny oraz nawietrzak okienny. Jeżeli mamy taką możliwość, postaraj się wygospodarować spiżarnięj po stronie północnej. Dobrze też, aby nie było w niej okien, ponieważ dostęp światła słonecznego będzie powodował niepożądane w tym miejscu skoki temperatury. Brak okna umożliwi również pełne zagospodarowanie wszystkich ścian wewnątrz pomieszczenia. Zastanawiasz się, w jaki sposób urządzić spiżarnię? Pamiętaj, żeby wykończyć ją w taki sposób, aby w szybko i łatwo można było ją sprzątnąć. Pozwoli to na utrzymanie sanitarnych warunków, co jest szczególnie ważne w pomieszczeniach, w których przechowywana będzie żywność. Jaka aranżacja spiżarni będzie najbardziej odpowiednia? Praktyczne i łatwe rozwiązanie to wyłożenie podłogi płytkami ceramicznymi lub bardziej trwałym gresem oraz pomalowanie ścian farbą lateksową. Zarówno płytki podłogowe, jak i ściany pokryte zmywalną farbą, szybko i łatwo umyjesz, likwidując ewentualne ryzyko kontaktu żywności z brudem. Sama aranżacja spiżarni to nie wszystko. Bardzo ważne jest także wyposażenie, które ma bezpośredni wpływ na funkcjonalność pomieszczenia.
Wyposażenie spiżarni – co musi się w niej znaleźć?
Zazwyczaj w większości przypadków spiżarnia jest małym miejscem, dlatego zaaranżuj ją w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Kluczową kwestią wystroju każdego pomieszczenia tego typu są półki i regały. Zadbaj nie tylko o ich ilość, ale również o to, aby były zrobione solidnie i stabilnie. W tym celu najlepiej przykręcić je do ściany, dzięki temu wytrzymają każde obciążenie naszych weków. Wyposażenie spiżarni będzie jeszcze bardziej funkcjonalne, jeżeli zaopatrzymy je w szuflady na drobniejsze produkty. Jeśli natomiast chcemy przechowywać w niej na przykład wędzonki lub zioła, pomyśl o zamontowaniu rurek lub linek, na których je powiesisz. Bardzo funkcjonalne okażą się też wszelkie schowki i szafki. Warto wykorzystać również same drzwi spiżarni, na których możesz zawiesić od środka np. koszyki przeznaczone na lekkie drobiazgi. Różnego rodzaju pojemniki, pudełka i kosze to również dobry pomysł na spiżarnię, umożliwią nam one utrzymanie porządku oraz segregację poszczególnych produktów. Nie zapominaj również o etykietach na wszystkich słoikach. Dzięki temu szybko i łatwo odnajdziesz to, czego w danej chwili potrzebujesz.